KERKRADE

Previous slide
Next slide

*** Succesverhaal grensoverschrijdende opleiding ***

Vijf jongemannen uit Duitsland zijn naar Duits recht geslaagd voor hun beroepsopleiding tot verspaner terwijl ze leerling waren bij een Nederlands bedrijf. Zij hebben het Duitse certificaat voor verspaner (de Facharbeiterbrief Zerspanungsmechaniker) ontvangen na het behalen van hun examen bij de Industrie- und Handelskammer Aachen. Na hun opleiding kregen ze bovendien een vast contract bij hun stagebedrijf, GDO in Eygelshoven!

EURES, de Agentur für Arbeit Aachen-Düren, heeft het grensoverschrijdende opleidingsproject “Ausbildung in den Niederlanden nach deutschem Recht” in 2011 samen met S-BB (verantwoordelijk voor opleidingen in Nederland) en IHK Aachen (verantwoordelijk voor opleidingen in Duitsland) in het leven geroepen. Dankzij dit project hebben meer dan vijftig jongeren uit Duitsland een plaats als leerling gevonden bij een Zuid-Limburgs bedrijf (meestal in de metaalindustrie, maar ook op het gebied van gastronomie en bij tandartspraktijken). Veel leerlingen zijn na hun opleiding bij hun leerbedrijf aangenomen. Sommige zijn nog bezig met hun opleiding.

Bijschrift foto:

Dankzij de samenwerking van de bovengenoemde instanties hebben deze vijf jongemannen uit Duitsland in 2011 en 2012 een plek gevonden als leerling bij een bedrijf. Niet in hun thuisland Duitsland, maar in buurland Nederland (in Zuid-Limburg), namelijk bij hightechbedrijf GDO in Eygelshoven. V.l.n.r. op de voorgrond: Dennis Keilhauer, Sascha Hambloch, Maurice Dygutsch, Timo Bülles en Nikolai Timothäus. Op de achtergrond: Roger Kleijnen (samen met zijn collega Jos Smeets (niet op de foto)), begeleider bij GDO. Helemaal rechts: Egon Vanwersch, EURES-adviseur en werkcoach bij de Agentur für Arbeit Aachen-Düren, adviseert werkgevers in Nederland en België die graag mensen uit Duitsland in dienst willen nemen (ook leerlingen!).

Dennis Keilhauer en Timo Bülles waren overigens de allereerste leerlingen in dit unieke grensoverschrijdende project, dat in deze vorm langs de Duits-Nederlandse grens alleen in de regio Aachen-Düren bestaat. Alle vijf de jongemannen hebben intussen hun opleiding afgerond en het Duitse certificaat voor verspaner (de Facharbeiterbrief Zerspanungsmechaniker) ontvangen. Extra leuk is dat ze alle vijf na hun opleiding een vast contract hebben gekregen bij GDO!

Ook voor het nieuwe opleidingsjaar 2018-2019 zoekt EURES, de Agentur für Arbeit Aachen-Düren, voor meerdere Zuid-Limburgse bedrijven weer jongeren in de regio Aachen-Düren-Heinsberg die graag een opleiding naar Duits recht willen volgen bij een bedrijf in Nederland. Stuur voor meer informatie een e-mail naar: Aachen-Dueren.EURES@arbeitsagentur.de

VERDERE Nieuws

Brainstorming klantreis

Het team van Grensarbeid Kerkrade was woensdag 6 maart bijeen voor een brainstormsessie over de Klantreis, deze keer de klantreis betreffende de werkgever. Deze brainstormsessie

» meer