Service Grensoverschrijdende Arbeid
KANTOOR
VENLO

Stagiair over het onderwerp “Welkomstmap” voor studenten (m/v/d) – Voltijds (39 uur)

Wat hebben internationale / grensoregionale studenten nodig om zich welkom te voelen in de euregio rijn-maas-noord? Wat is voor hen nodig om zich verbonden te voelen met de Duits-Nederlandse grensregio en om hier te willen werken? Dit zijn de centrale vragen van het stageprogramma waarmee de euregio rijn-maas-noord (rmn) een praktisch product wil ontwikkelen. Afgestemd op de behoeften van jongeren (studenten) zal je hier de voordelen van de regio op het gebied van vrije tijd en werk in beeld brengen. Idealiter is de stage een verplicht onderdeel van de studie, waarbij je je eindscriptie schrijft als praktijkproduct.

Ben je vertrouwd met zowel de Nederlandse als de Duitse taal? Heb je interesse in grensoverschrijdende samenwerking? Dan ben je bij de euregio rmn aan het juiste adres! Onze Euregio in Mönchengladbach is een van de vijf Euregio’s langs de Duits-Nederlandse grens. Sinds 1978 zet de euregio rmn zich in om de contacten tussen Nederland en Duitsland in de regio te versterken. Wij zijn een Duits-Nederlandse publiekrechtelijke organisatie met 34 leden naar Duits recht (openbare dienst) en hebben momenteel ongeveer 20 medewerkers uit zowel Duitsland als Nederland. Het aantrekkelijke werkgebied omvat grote steden zoals Mönchengladbach, Krefeld, Neuss, Düsseldorf, Venlo en Roermond, alsmede meer landelijke gemeenten in Noord- en Midden-Limburg en de regio Niederrhein.

Jouw taken:

De specifieke inhoud van de scriptie, onderzoeksvragen en methodologie kunnen worden ontwikkeld in samenwerking de medewerkers van het GrensInfoPunt van de euregio-rijn-maas-noord. Met de “Welkomstmap” willen we het voor studenten gemakkelijker maken om zich verbonden te voelen met de euregio, zodat ze later zelf bewust kunnen kiezen voor een baan in onze Duits-Nederlandse regio. Belangrijke vragen ter voorbereiding en ontwikkeling van een “Welkomstmap” kunnen daarom zijn: Wat willen de studenten gaan doen na hun afstuderen? Waar willen ze werken? Kent men de arbeidsmarkt in de regio? Is er überhaupt sprake van een “braindrain’? Wat moet een werkgever doen om een aantrekkelijke werkgever te zijn? Welke informatie hebben studenten al nodig aan het begin van hun studie?

Tegelijkertijd moet de “Welkomstmap” natuurlijk ook een aantrekkelijk product zijn voor de studenten zodat ook informatie over het dagelijkse studentenleven en over culturele en vrijetijdsactiviteiten in de map worden opgenomen. De map kan ook worden aangevuld met een overzicht van de top 10 of 15 werkgevers in zowel de Duitse als de Nederlandse grensregio en met bestaande informatie- en adviesdiensten in de euregio (trefwoord: GrenzInfoPunkt en ServiceGrenzarbeit). Ook hier is een methodische aanpak van belang om erachter te komen wat studenten willen en nodig hebben en om het bijbehorende aanbod in de euregio te identificeren.

De term “portfolio” moet openlijk begrepen worden: Of het een printproduct, een digitaal aanbod of een combinatie van beide moet zijn is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek en de kennis van de stagiair.

Je profiel:

 • student gespecialiseerd in Marketing Management, International Business, Marketing, Europese Studies, Nederland-Duitsland Studies of vergelijkbaar.
 • Goede kennis van het Duits en Nederlands (taal en cultuur)
 • Een hoge mate van initiatief en het vermogen om zelfstandig te werken (veel vrijheid, veel flexibiliteit)
 • plezier om analytisch te denken
 • Sterke team- en communicatievaardigheden
 • Ervaring in / affiniteit met grensoverschrijdende samenwerking is een pré

Wij bieden:

 • Grensoverschrijdende samenwerking
 • prettige werksfeer in een klein team
 • platte hiërarchieën en korte besluitvormingsprocessen
 • persoonlijke verantwoordelijkheid
 • Flexibele werktijden (in overleg) en werklocaties, voor zover de functievereisten dit toelaten
 • Een passende stagevergoeding van ongeveer 800 euro per maand

Op www.euregio-rmn.eu en www.grenzinfo.eu/rmn vind je meer informatie over ons en onze werkgebieden.

Neem contact met ons op:

Voel je je aangesproken? We zien je sollicitatie graag tegemoet – per e-mail (grenzinfopunkt@euregio-rmn.de)

Contactpersoon voor inhoudelijke vragen: Julia Dillmann
Contactpersoon voor de sollicitatie: Maike Hajjoubi

euregio rhein-maas-nord, Konrad-Zuse-Ring 6, 41179 Mönchengladbach
Tel. +49 (0) 2161 6985 503

De deadline voor sollicitaties is 4.1.2024.

Reiskosten voor sollicitatiegesprekken worden niet vergoed.

VERDERE Nieuws