Service Grensoverschrijdende Arbeid
KANTOOR
VENLO

Rechter: Belastingdienst mag gebruik eHerkenning niet verplichten

De rechtbank Gelderland heeft bepaald dat er geen wettelijke grondslag bestaat om ondernemers te verplichten aangifte te doen middels het inlogmiddel eHerkenning.

De uitspraak volgde in de zaak om een ondernemer uit het Gooi die elk jaar aangifte doet voor de loonheffing. Tot en met 2019 kon dat altijd door in te loggen op de website van de Belastingdienst. Vanaf 2020 kan dit niet meer voor de loonheffing. Sindsdien moeten ondernemers eHerkenning aanschaffen bij een commerciële partij om rechtstreeks te kunnen inloggen bij de Belastingdienst en zo hun belastingaangifte te kunnen doen.

De ondernemer weigert echter te betalen voor een inlogmiddel. Zij erkent dat zij digitaal aangifte moet doen, maar dat de Belastingdienst haar niet kan verplichten om eHerkenning aan te schaffen. Doordat er geen aangifte binnenkwam stuurde de fiscus een naheffingsaanslag van 1.000 euro.

De belastingrechter is het echter met het bedrijf eens en heeft besloten om de naheffingsaanslag te vernietigen. In de uitspraak wordt erop gewezen dat er momenteel geen wettelijke basis bestaat voor de betalingsverplichting om zich bij de Belastingdienst te kunnen identificeren. Dat de ondernemer achteraf een deel van de kosten voor eHerkenning tijdelijk vergoed kan krijgen, maakt dit volgens de rechter niet anders.

Het ministerie van Financiën gaat het vonnis bestuderen, laat een woordvoerder weten. Partijen kunnen nog beroep aantekenen tegen de uitspraak. Meer informatie vindt u op de website rechtspraak.nl.

VERDERE Nieuws

Lont festival

Zo’n 1000 jongeren bezochten begin april het “jonge” Lont festival op de Weerstand in Roermond. Lont laat zien wat Limburg te bieden heeft, van cultuur

» meer