Service Grensoverschrijdende Arbeid
KANTOOR
VENLO

NRW: Werkgever moet werknemer uit Nederland tests aanbieden

Een grensarbeider uit Nederland die voor een Duitse werkgever in NRW werkt, kan tweemaal per week door zijn werkgever in Duitsland worden getest. De werkgever moet de kosten hiervan dragen. Dit is bepaald in de nieuwe verordening inzake coronatests en quarantaine van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Op grond hiervan zijn werkgevers verplicht hun werknemers ten minste twee snel- of zelftesten per week aan te bieden als zij in gebieden met een hoge incidentiewaarde (of hoogrisicogebied) wonen maar in Duitsland werken. Bedrijven kunnen de tests zelf uitvoeren met eigen deskundig of opgeleid personeel, of ze laten uitvoeren door testcentra die ook burgertests uitvoeren. De kosten moeten dan door de werkgever worden gedragen. Voor zover mogelijk moet een certificaat van het testresultaat worden afgegeven. Dit geldt ook voor het aanbieden van zelftests onder toezicht.

Testcertificaten die door de werkgever in het kader van de werknemerstest worden afgegeven, zijn ook geldig aan de grens, aangezien zij dan in het Duits beschikbaar zijn en de volgende informatie bevatten:

Soort test, testresultaat, voor- en achternaam van de geteste persoon, datum en tijdstip van de test en datum en tijdstip van het resultaat, alsmede de naam, de contactgegevens (laboratorium/bedrijf) en de handtekening van de persoon die de test heeft uitgevoerd.

Het is belangrijk dat de test wordt uitgevoerd door een officieel testcentrum of dat de test onder toezicht staat van opgeleid of bevoegd personeel. Werkgevers die de mogelijkheid willen bieden om testbewijzen te verstrekken, moeten de bevoegde gezondheidsinstantie (Gesundheitsamt) daarvan in kennis stellen voordat zij met het verstrekken van testbewijzen beginnen. Het contactformulier op www.mags.nrw/coronavirus-beschaeftigtentestung-anzeige moet voor dit doel worden gebruikt. Nadere informatie kan worden verkregen bij de bevoegde autoriteiten of de plaatselijke gezondheidsdienst.

VERDERE Nieuws

Lont festival

Zo’n 1000 jongeren bezochten begin april het “jonge” Lont festival op de Weerstand in Roermond. Lont laat zien wat Limburg te bieden heeft, van cultuur

» meer