Service Grensoverschrijdende Arbeid
KANTOOR
VENLO

NRW: Nieuwe quarantaine-, aanmeld- en testvoorschriften voor inreis uit Nederland

Op donderdag 13 mei 2021 is een nieuwe federale verordening in werking getreden die de vereisten inzake registratie, tests, controle en quarantaine voor binnenkomst in Duitsland standaardiseert.

Iedereen die in een risicogebied heeft verbleven, moet in principe onmiddellijk na aankomst tien dagen in huiselijke quarantaine gaan. De huiselijke quarantaine kan voortijdig worden beëindigd als via het Einreiseportaal van de Bondsrepubliek Duitsland op https://www.einreiseanmeldung.de een bewijs van genezing, een bewijs van vaccinatie of een negatief testbewijs wordt aangeleverd. Wie uit een risicogebied komt kan meteen een test doen, is deze negatief dan hoeft men niet in quarantaine. Na een voorafgaand verblijf in een gebied met een hoge incidentiewaarde (hoog risicogebied) – zoals Nederland – kan dat niet.  Dan kan een test op zijn vroegst vijf dagen na binnenkomst worden uitgevoerd. Er zijn echter uitzonderingen voor grenspendelaars en andere personengroepen. Na een verblijf in een virusvariantengebied duurt de quarantaine 14 dagen en is een voortijdige beëindiging van de quarantaine niet mogelijk.

Quarantaine: Dit verandert voor NRW

De quarantainevoorschriften na binnenkomst werden voorheen door de deelstaten vastgesteld. In NRW kon je jezelf direct vrijstellen van de quarantaineplicht met een negatieve test. Dit is niet langer mogelijk voor hoog incidentiegebieden, zoals Nederland. Minister van Volksgezondheid Karl-Josef Laumann van NRW: “Als je terugkomt uit Nederland omdat je het lange weekend in Nederland wilt zijn, dan moet je daarna 5 dagen in quarantaine.” Volgens de nieuwe verordening kan men de vijfde dag via een negatieve test de quarantaine beëindigen.

Volgens de nieuwe federale verordening is quarantaine niet verplicht, onder meer

  • voor doorreis/transit
  • voor personen die, in het kader van grensverkeer, minder dan 24 uur in een risicogebied zijn verbleven of die de Bondsrepubliek Duitsland voor maximaal 24 uur binnenkomen,
  • voor grenspendelaars of grensarbeiders
  • in het geval van bezoeken aan naaste familieleden en verblijven van minder dan 72 uur in de Bondsrepubliek Duitsland of in een risicogebied.

Verdere uitzonderingen zijn te vinden in §6 van de federale verordening.

Uitzonderingen voor gevaccineerde en genezen personen

Mensen die hersteld en gevaccineerd zijn, worden altijd hetzelfde behandeld als degenen die getest zijn. Wie het nodige bewijs kan leveren, hoeft geen negatief testresultaat te laten zien. Uitzondering: binnenkomst vanuit gebieden met een virusvariant. In dat geval wordt alleen het testcertificaat erkend.

Let op: De verklaring voor gevaccineerde moet officieel in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans zijn. Het kan dus zijn dat de vaccinatiekaart van het RIVM niet wordt geaccepteerd!

Het inentingsbewijs moet ook de volgende informatie bevatten: datum van vaccinatie, naam en partijnaam van het vaccin, naam van de ziekte, naam en adres van de persoon/het centrum dat de vaccinatie heeft uitgevoerd, bevestiging met handtekening of zegel. De Nederlandse Registratiekaart voldoet niet aan deze eisen.

Verplichting tot inschrijving

Reizigers die vanuit een risicogebied het land binnenkomen, moeten zich al vóór hun terugkeer laten registreren via de homepage www.einreiseanmeldung.de. Informatie over de registratieplicht en de uitzonderingen daarop vindt u hier: www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-tests-einreisende.html

Vereiste testresultaten

Reizigers die per vliegtuig reizen of na een eerder verblijf in een gebied met een hoge incidentie of een grote virusvariatie moeten zich voor vertrek laten testen en moeten een negatief testresultaat voorleggen aan de vervoerder, bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij. Ook bij de controles aan de grens in Duitsland door de federale politie kan om een bewijs worden gevraagd.

Dit betekent ook een verandering voor NRW: bij aankomst uit Nederland moet degene al vóór binnenkomst beschikken over een negatief testresultaat; voorheen gold voor bijvoorbeeld naaste familieleden dat zij zich ook na binnenkomst mochten laten testen. Dat is helaas niet meer mogelijk. Traditionele grenspendelaars/grensarbeiders hebben geen registratie- en quarantaineplicht, moeten echter wel een negatief testresultaat kunnen overleggen. NRW schrijft op haar Coronapagina: Grenspendelaars moeten zich tweemaal per week laten testen. Bovendien moeten ze kunnen aantonen dat ze grenspendelaar/grensarbeider zijn. Degenen die een bewijs van inenting of herstel overeenkomstig de Duitse voorschriften (zie hierboven) bij zich hebben, zijn vrijgesteld van de testverplichting.

Verdere informatie

Persconferentie van de deelstaat NRW over de huidige situatie in Corona

www.rki.de/risikogebiete

Let wel, de informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Niettemin wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor de inhoud. Neem altijd contact op met de bevoegde autoriteiten.

VERDERE Nieuws