Service Grensoverschrijdende Arbeid
KANTOOR
VENLO

Duitsland en Nederland in lockdown

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft in Duitsland en Nederland maar toenemen. Om de zorg toegankelijk te houden gelden er nieuwe maatregelen in Duitsland en Nederland.

Nederland:

Met ingang van dinsdag 15 december 2020 tenminste tot en met 19 januari 2021:

 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen
 • Ontvang thuis maximaal 2 personen van 13 jaar of ouder
 • Aantal locaties sluiten:
  • Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen)
  • Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen
  • Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc
  • Dierenparken, pretparken, etc
  • Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc
  • Restaurants en cafés
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Dringend advies om thuis te werken
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen
 • Boek tenminste tot medio maart geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan

Onderwijs

Van 16 december tot en met tenminste 17 januari bieden onderwijsinstellingen voornamelijk onderwijs op afstand. In het voortgezet onderwijs kan praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.

Kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen wel naar de basisschool of naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Uitzondering kerstdagen

Op 24, 25 en 26 december mag men in plaats van 2 personen, maximaal 3 personen van 13 jaar of ouder ontvangen.

 

Meer informatie

Voor een compleet overzicht van alle regels, uitzonderingen en overige informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.

 

Duitsland:

 • De retailsector is gesloten van woensdag 16 december 2020 tot 10 januari 2021. Uitzonderingen worden gemaakt voor de levensmiddelenhandel en de handel in dringend noodzakelijke goederen voor dagelijks gebruik.
 • Dienstverlenende bedrijven zoals kapsalons zullen worden gesloten omdat de fysieke nabijheid niet kan worden vermeden. Medisch noodzakelijke behandelingen zoals fysiotherapie blijven mogelijk.
 • Privébijeenkomsten met vrienden, familie en kennissen blijven beperkt tot het eigen en een ander huishouden, maar in ieder geval tot maximaal 5 personen. Kinderen tot 14 jaar zijn uitgesloten.
 • Werkgevers worden dringend verzocht na te gaan of het bedrijfspand van 16 december 2020 tot 10 januari 2021 kan worden gesloten, hetzij door middel van bedrijfsvakanties, hetzij door middel van royale oplossingen voor thuiskantoren.
 • De levering en ophaling van afhaalmaaltijden voor consumptie aan huis door horecagelegenheden blijft mogelijk. Verbruik ter plaatse is verboden. De consumptie van alcoholische dranken in openbare gelegenheden is verboden van 16 december tot 10 januari. Overtredingen zullen worden beboet.
 • Diensten in kerken, synagogen en moskeeën en de bijeenkomsten van andere religieuze gemeenschappen zijn slechts onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Het federale ministerie van Binnenlandse Zaken zal hiervoor gesprekken voeren met de religieuze gemeenschappen.
 • De bestaande resoluties blijven geldig tot 10 januari 2021.

Wat geldt voor scholen en kinderdagverblijven?

Ook op scholen moeten de contacten in de periode van 16 december 2020 tot 10 januari 2021 aanzienlijk worden beperkt. Kinderen moeten in deze periode zoveel mogelijk thuis worden opgevangen. Om deze reden zullen scholen in het algemeen gedurende deze periode worden gesloten of zal de verplichte aanwezigheid worden opgeschort. Er zal noodhulp worden geboden en er zal afstandsonderwijs worden aangeboden. Dezelfde procedure wordt gevolgd in dagverblijven. Er worden extra mogelijkheden gecreëerd voor ouders om betaald verlof voor kinderopvang op te nemen.

Wat geldt er met Kerstmis?

Voor de kerstperiode geldt het volgende: afhankelijk van de incidentie van de besmetting kunnen de deelstaten van 24 december tot 26 december 2020, bij wijze van uitzondering op de anders geldende contactbeperkingen, bijeenkomsten toestaan met 4 personen uit de directe familiekring plus kinderen tot 14 jaar, zelfs als dit meer dan twee huishoudens of 5 personen van meer dan 14 jaar oud betekent.

Wat geldt er rond oudejaarsavond?

Op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag wordt er landelijk een aankomst- en vergaderverbod ingevoerd. Bovendien is vuurwerk op openbare plaatsen verboden. De verkoop van pyrotechnische artikelen voor oudejaarsavond wordt dit jaar over het algemeen verboden en het ontsteken van nieuwjaarsvuurwerk wordt over het algemeen sterk ontmoedigd, ook tegen de achtergrond van het hoge risico op letsel en de toch al enorme belasting van het gezondheidssysteem.

Meer informatie over de regelgeving in NRW vindt u hier.

Meer informatie over de regelgeving in Nedersaksen vindt u hier.

VERDERE Nieuws

Lont festival

Zo’n 1000 jongeren bezochten begin april het “jonge” Lont festival op de Weerstand in Roermond. Lont laat zien wat Limburg te bieden heeft, van cultuur

» meer