Service Grensoverschrijdende Arbeid
KANTOOR
VENLO

Avondklok in Nederland, lockdown verscherpt

Om de besmettingsgraad van het corona-virus verder omlaag te brengen heeft de Nederlandse overheid besloten om de lockdown in Nederland te verscherpen. Zo wordt er een avondklok ingevoerd en wordt ook het advies voor bezoek aangescherpt. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Avondklok
In heel Nederland geldt sinds zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok geldt tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends. Alleen in noodzakelijke gevallen mag men tussen deze tijdstippen nog naar buiten. Denk hierbij aan: werk, uitlaten van de hond of een noodgeval. Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen. Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in. Een compleet overzicht van de regels, de uitzonderingen en de noodzakelijke formulieren vindt op de website van de Rijksoverheid.
Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, riskeren zij een boete van 95 euro.

Thuisbezoek
Het advies voor het ontvangen van bezoek worden ook verder aangescherpt. Per direct geldt: ontvang in plaats van twee maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Bezoek in het kader van (medische) zorg of mantelzorg kan gewoon doorgaan.

Beperken internationale reisbewegingen en testen
Er komt een voorlopig vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en het hele continent Zuid-Amerika. Dit vliegverbod zal gelden tot er een verplichte quarantainemaatregel van kracht is.
Daarnaast moeten alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen ook vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Deze test is maximaal 4 uur oud bij het aan het boord gaan. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine.

Quarantaineplicht
Wie positief is getest op corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die vanuit hoogrisico gebied naar Nederland reizen. En voor mensen die klachten hebben en wachten op hun testuitslag. Maar niet iedereen houdt zich goed aan de quarantaineregels. Met de nieuwe virusvarianten vormt dat een extra groot risico voor verspreiding van het virus. Daarom werkt het kabinet aan een manier om quarantaine verplicht te stellen. Daarvoor worden o.a. voorbereidingen getroffen om reizigers die naar Nederland reizen te registreren en om mensen die in quarantaine moeten na te bellen. Ook moet hiervoor wetgeving worden gemaakt. Zodra hier meer over bekend is, zal dit worden gecommuniceerd.

Meer informatie
Een compleet overzicht van alle maatregelen en uitzonderingen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

VERDERE Nieuws