KERKRADE

Previous slide
Next slide

GRENZELOOS WERK ZOEKEN

Het bureau voor grensarbeid is steeds effectiever. Het Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) op de grens tussen Kerkrade en Herzogenrath begon in 2016 om tekorten op de arbeidsmarkt in de grensregio op te lossen. Het einde van de proefperiode nadert. Het enthousiasme over het project is groot.

Een uniek bureau om tekorten op de arbeidsmarkt in de grensregio op te lossen. Zo werd het Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) bij de opening in de zomer van 2016 betiteld. Uniek vanwege de innige samenwerking tussen het UWV, het Duitse Arbeitsagentur Aachen-Düren en veel andere partijen. En dat precies op de grens tussen Kerkrade en Herzogenrath. Het moest meer worden dan een infopunt voor geïnteresseerden uit Parkstad en de stadsregio Aken. Er moest actief geworven worden en werkgevers en werkzoekenden zouden advies, ondersteuning en begeleiding krijgen. Nu de proefperiode bijna voorbij is, wordt het tijd om te kijken wat het heeft opgeleverd.

Cijfers

Qua aantal matches ligt het SGA op koers. Hoewel bij de opening geen hard streefgetal werd genoemd, gaf de Kerkraadse wethouder en portefeuillehouder namens Parkstad Dion Schneider aan dat het ‘fantastisch zou zijn als de 200 gehaald zou worden’.

Officieel loopt het project op 1 juli af en de teller staat nu op zo’n 170 mensen. „Die 200 gaan we halen, want er is animo genoeg. De planning van de werknemers zit bomvol”, zegt Schneider. Toch gaat het volgens hem niet puur om het getal. „Zeker niet, want dan krijg je draaideurklanten. Het is de bedoeling dat mensen langdurig op een plek aan het werk kunnen.”

Veel mensen vinden het eng om voor een kans in Duitsland te gaan. Ze zijn bang dat ze de taal te slecht spreken en krijgen daarom al stress als ze op gesprek mogen komen. Maar dat is nergens voor nodig.

Om dat voor elkaar te krijgen is begeleiding van essentieel belang, vindt Heike Kirchmann. Zij is geboren in Duitsland, woont nu 36 jaar in Nederland en is binnen het SGA aanspreekpunt voor Duitse werkgevers en Nederlandse werknemers. „Veel mensen vinden het eng om voor een kans in Duitsland te gaan. Ze zijn bang dat ze de taal te slecht spreken en krijgen daarom al stress als ze op gesprek mogen komen.

Maar dat is nergens voor nodig. Ik ga dan mee om mensen op hun gemak te stellen. Wat betreft de taal zeg ik: heb geduld en leer door te doen. Ook hebben mensen soms vooroordelen over strengheid en hiërarchie binnen Duitse bedrijven en zijn ze onbekend met papieren en regelingen. Zo zijn er nogal verschillen op het gebied van kinderbijslag, ziektekosten, et cetera.”

Samenwerking

Het SGA ligt in het Eurode Business Center (EBC). Op de wand van het kantoor Staat groot Grens(z)arbeid(t). Binnen staan de twee computers van het UWV en het Arbeidsagentur naast elkaar. „Beide hebben hun eigen systeem”, zegt Schneider.

„Maar medewerkers kunnen in elkaars vacaturebank kijken om te zoeken naar een match. Zo’n diepe vorm van internationale samenwerking is uniek. In verband met privacy moeten werkzoekenden wel eerst toestemming geven voor het delen van hun gegevens.”

Door de samenwerking komen verschillen tussen de arbeidsmarkten aan het licht.

Schneider: „Bij ons is een tekort aan technisch personeel, terwijl in Duitsland een overschot is. Andersom zijn daar veel mensen nodig in de kinderopvang, terwijl voor hen in Nederland niet genoeg werk voorhanden is. Waarom zouden we in zulke gevallen ver zoeken als de oplossing dicht bij huis is?” Ondanks de goede samenwerking liep het SGA tegen de nodige problemen aan. Schneider: „Denk aan de autorisatie van de gegevens, maar ook aan praktische problemen zoals diploma’s die niet geldig zijn over de grens. Of het vertalen van cv’s en vacatures, want die zien er in Duitsland anders uit. Je kunt dus niet zomaar alles over de schutting gooien. Het is maatwerk. En door de ervaringen worden we steeds effectiever.”

Plannen

Het SGA biedt enorme kansen voor werknemers, werkgevers en de regio. De komende tijd wordt het project geëvalueerd, maar alles wijst erop dat de provincie Limburg, de financierder, het SGA blijft ondersteunen. Voor de lange termijn hoopt men op steun vanuit de rijksoverheid en het bestuur van Noordrijn-Westfalen.

Volgens Schneider is het grote doel uiteindelijk om elke grensregio in Nederland te coveren met een SGA. De eerste stap is gezet.

 

VERDERE Nieuws

JOBBEURS 15-10-2024 GENK

Maak kennis met 50 werkgevers uit de buurt. Ze zijn allemaal op zoek naar talent: productiemedewerkers, operatoren, onderhoudstechnici, inpakkers, magazijnmedewerkers, hef- en reachtruckchauffeurs, schoonmakers, keukenmedewerkers,

» meer

Zoek je een (nieuwe) job?

Als je op zoek bent naar werk, kijk dan eens op onderstaande link: Wellicht vind je hier iets van je gading….. https://www.wspparkstad.nl/vacatures

» meer

Deutsch-niederländische Doppelstadt

Deutsch-niederländische Doppelstadt„Hier gibt es kaum einen Einwohner, der nicht irgendeine deutsche Großmutter hat“ Herzogenrath/Kerkrade · Aus der Luft sehen Herzogenrath und Kerkrade aus wie eine einzige Stadt.

» meer