Service Grensoverschrijdende Arbeid
KANTOOR
VENLO

Nederland: Lockdown verlengd met enkele kleine correcties

Nog steeds raken veel mensen besmet met het coronavirus en is de druk op de ziekenhuizen te hoog. De Nederlandse regering ziet dan ook nog geen ruimte voor versoepelingen, maar verlengt alle huidige maatregelen tot en met 30 maart. Wel kondigde de regering aan dat er mogelijk vanaf 31 maart meer ruimte is voor versoepeling. Zo kunnen, mits de cijfers het toelaten, bijvoorbeeld terrassen en winkels onder strikte voorwaarden open. Op 23 maart is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 30 maart mogelijk is.

Verlenging maatregelen

Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 30 maart. De avondklok zal worden verlengd tot 31 maart 04:30 uur. Dit betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Een compleet overzicht van de huidige maatregelen vindt u hier.

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 april

Dit betekent: blijf in Nederland. Ga niet op reis tot en met 15 april. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen als dit echt noodzakelijk is. De specifieke regels over reizen en vakantie vindt u hier. Op 23 maart, op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode hierna.

Kleine aanpassingen van maatregelen per 16 maart

Het kabinet doet een aantal kleine correcties op de al bestaande maatregelen. Zo worden onder andere de mogelijkheden tot buitensporten voor volwassenen verruimd, alsook het aantal klanten voor winkelen op afspraak. Hierbij wordt voortaan rekening gehouden met het aantal vierkante meter winkeloppervlak. Ook mogen bepaalde reizigers van buiten de EU, zoals studenten, langeafstandsgeliefden en kennismigranten, Nederland weer inreizen.

Kleine aanpassingen van maatregelen eerder dan 16 maart

Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. Deze aanpassing gaat per direct in. Ook wordt vanaf dinsdag 9 maart het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk opgeheven. De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk blijven wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies.

Mogelijke versoepelingen vanaf woensdag 31 maart

Vanaf 31 maart staat een aantal versoepelingen gepland. Die kunnen alleen doorgaan als het aantal bezette intensive care-bedden stabiel blijft en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Op 23 maart wordt hierover een besluit genomen.

Overzicht

Een compleet overzicht van alle maatregelen en aanpassingen vindt u op de website van de Rijksoverheid. Daar vindt u ook een overzicht van de mogelijke versoepelingen per 31 maart.

VERDERE Nieuws

Lont festival

Zo’n 1000 jongeren bezochten begin april het “jonge” Lont festival op de Weerstand in Roermond. Lont laat zien wat Limburg te bieden heeft, van cultuur

» meer