MAASTRICHT

Nieuwe uitdaging over de grens, dichterbij zichzelf en dichterbij huis

Kennismaking

Eind 2019 maakte het Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA), op het VDAB Talentevent in Genk,  kennis met Bart, een 38 jarige man van Belgische komaf. Bart werkte sinds 2005 met veel plezier in de penitentiaire inrichting van Hasselt. In 2018 heeft hij echter besloten dat het tijd was voor een nieuwe stap in zijn carrière. Tijdens het solliciteren liep hij tegen een aantal obstakels aan.  Een jaar lang heeft hij her en der gesolliciteerd maar steeds weer leidde dit tot een afwijzing, met een enorme deuk in zijn zelfvertrouwen tot gevolg.

Jobcoach

Via de VDAB is hij toen terecht gekomen bij jobcoach Benny D’Helft (B). Deze heeft hem laten inzien wat hij wel en wat hij vooral niet wilde in zijn zoektocht naar een nieuwe baan. Tegelijkertijd heeft Benny hem geholpen met meer zelfvertrouwen. Een belangrijke eyeopener voor Bart was het belang van een goed CV. Tevens merkte hij dat “netwerken” steeds belangrijker wordt bij het zoeken naar een nieuwe job.

Verdieping

Na een kort en ontspannen gesprek op het VDAB Talentevent werd Bart in januari van dit jaar uitgenodigd door Timo Hesemans (Projectmedewerker SGA en tevens werkzaam bij het Werkgeversservice Punt Westelijke Mijnstreek). Timo nodigde hem uit voor een verdiepingsgesprek bij het participatiebedrijf in de Westelijke Mijnstreek. De intentie van dit gesprek was om samen dieper in te gaan op passende mogelijkheden op de arbeidsmarkt in onze grensregio. Na afloop kreeg Bart een aantal vacatures doorgestuurd en is hij aan de slag gegaan met solliciteren, maar de droombaan zat er nog niet tussen. Na veel emailcontact werd Bart nogmaals uitgenodigd om het CV nog verder te finetunen en verder uit te diepen waar zijn kwaliteiten het beste tot zijn recht kwamen. Er bleken veel overeenkomsten te zitten met de taken van de werkbegeleiders bij het participatiebedrijf. Na een toelichting over deze organisatie en een rondleiding over “de werkplaats” was Bart direct enthousiast. Het toeval wilde dat er juist op dat moment een vacature open stond voor een werkbegeleider. Zijn Cv werd voorgelegd aan de unitcoördinator dhr. Herbert Hoofwijk.

Vol goede moed

Vooruitlopend en hopend op een uitnodiging kreeg Bart nog meer achtergrond informatie en werd het sollicitatiegesprek voorbereid. Voor de meeste mensen is het nu een moeilijke tijd t.g.v. Covid-19 maar voor Bart kwam er goed nieuws, want niet lang daarna kwamen de verlossende woorden “welkom aan boord, Bart”.   Bart had de selectieprocedure goed doorlopen en is vanaf 1 mei jl. gestart als werkbegeleider bij het Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek.  In deze rol gaat hij mensen uit de participatiewet begeleiden en klaarstomen voor de reguliere arbeidsmarkt. Na tal van afwijzingen, veel netwerken, maar bovenal veel doorzettingsvermogen en inzet gaat hij met veel voeldoening en energie deze uitdaging aan.

Bart: “ Door de stap te zetten om mij te laten begeleiden door de mensen van het SGA ben ik nu gestart met mijn DROOMJOB !!! Hun primaire taak is het efficiënt matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkten en dat is voor mij 100% gelukt. Dank jullie wel!”

Namens het WSP Westelijke mijnstreek en het SGA wensen wij Bart heel veel succes in zijn nieuwe functie.