MAASTRICHT

Succesverhaal: Kristof haalt dankzij Grensarbeid en Koraal weer volop voldoening uit zijn werk

Kristof , een 42-jarige 1e beenhouwer bij een supermarkt in Tongeren (B), zat op een tweesprong in zijn leven. Hij haalde niet meer de voldoening uit zijn werk, zoals hij dat vroeger deed. “Maar wat wil ik dan nu wel? Waar liggen mijn talenten?”, dacht Kristof. Daar wist hij nog niet direct een antwoord op. Wat hij wel wist, was dat hij iets wilde betekenen voor mensen en dat hij veel waarde hechtte aan ‘kwaliteit’ en ‘duurzaamheid’.

Via de VDAB kreeg hij de kans om, naast zijn reguliere baan, te starten met een loopbaanbegeleidingstraject. Na een aantal sessies met opdrachten en gesprekken ontstond er een beroepsprofiel dat aansloot op zijn wensen en kwaliteiten. Op basis daarvan kon hij gericht aan de slag met het zoeken van vacatures die hem aanspraken.

Op de website van de VDAB kwam hij vacatures van Grensarbeid (Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling) tegen die kansen boden bij zorgorganisatie Koraal in Nederland. Na een uitgebreide intake bij Grensarbeid werd Kristof voorgesteld bij Koraal en werd er op zoek gegaan naar passende mogelijkheden. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek bij Koraal, werd het voor Koraal al binnen een half uur duidelijk dat Kristof een serieuze kandidaat was. Al snel volgde een afspraak waarin hij twee dagen ging meelopen tijdens een van de diensten bij Koraal. Dit beviel van beide kanten erg goed. Kristof kon zo een goed beeld van de werkzaamheden en de cultuur binnen de organisatie krijgen en Koraal kon meteen zien wat voor een vlees ze in de kuip hadden. Vervolgens werd Kristof een werk-leer-traject aangeboden van 3 tot 4 jaar. Daarna moest er nog even onderhandeld worden over het salaris, maar hier is men samen goed uitgekomen.

“Opvallend in dit traject was de duidelijke, open en eerlijke aanpak zonder omwegen. Ik voelde dat er echt moeite werd gegaan om dit traject te doen slagen”, vertelt Kristof dankbaar. “De persoonlijke aanpak van Timo Hesemans van Grensarbeid en die ook in alle gesprekken die ik bij Koraal heb mogen voeren naar voren kwam, vond ik bijzonder positief. Het gaf mij de hoop dat dit traject goed zou uitpakken. In het verleden moest ik steeds zelf op zoek naar werk en moest ik veel mails sturen of telefoontjes plegen met vaak als resultaat dat ik opnieuw doorverwezen werd.

Inmiddels is Kristof gestart als leerlingbegeleider van een groep jongeren met een verstandelijke of meervoudige beperking. Hij draagt bij aan hun welbevinden, creëert  structuur en een gevoel van veiligheid en vertrouwen en begeleidt de jongeren op het gebied van zelfstandigheid. Met een positieve en creatieve aanpak gaat Kristof samen met collega’s onderzoeken waar de krachten en mogelijkheden van de bewoners liggen.

Kristof werkt 28 uur per week en gaat 1 dag per week naar school. Met tevredenheid kijkt hij terug op hoe dit traject is verlopen. Met name de praktische aanpak, begeleiding en opvolging vond hij bijzonder prettig. Met veel vertrouwen en energie gaat hij zijn nieuwe carrière tegemoet. “Ik kan het anderen zeker aanraden om over de grens te gaan solliciteren en werken”, zegt Kristof vol overtuiging. “De begeleiding, ondersteuning en het gevoel dat je er niet alleen voor staat, zijn enorme pluspunten. De grote openheid en vlotheid in gesprekken is zalig!”