Vanwege het feit dat de euregionale arbeidsmarkt enorm veel kansen biedt voor werkzoekenden die op zoek zijn naar een baan, én werkgevers die op zoek zijn naar werknemers, werd in 2016 Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) in Kerkrade/Herzogenrath in het leven geroepen. Hiertoe werd een vestiging geopend bij het EBC te Kerkrade. Hier ontstond een samenwerking tussen de Nederlandse partners: WSP Parkstad, WSP Podium24, WSP Vidar, UWV werkbedrijf en de Duitse partners: Agentur für Arbeit Aachen-Düren en Jobcenter. De bedoeling is en was de werkzoekenden, die ook genegen zijn een baan aan de andere kans van de grens te aanvaarden, te ondersteunen bij hun zoektocht en de werkgevers te ontzorgen in hun zoektocht naar nieuw personeel, dat ook afkomstig mag zijn van over de grens. In samenwerking met het Grensinfopunt (GIP) worden via workshops gedurend het jaar zowel de werkgevers als werknemers geïnformeerd over hetgeen hen te wachten staat, wanneer zij de stap over de grens wagen.
Inmiddels hebben sinds 2016 circa 700 werkzoekenden de stap over de grens gezet en een baan gevonden. Nadat SGA richting Duitsland een succesformule bleek te zijn, is er inmiddels ook een Service Grensoverschrijdende Arbeid opgericht in Maastricht, welke de focus legt op de Belgische arbeidsmarkt.
Om de werkgevers en werknemers zo goed als mogelijk te informeren over hetgeen waar ze rekening mee moeten houden, wanneer werkgevers daadwerkelijk aan de slag gaan met personeel van de andere kant van de grens of dat een werknemer hier aan de slag gaat, leek het zinvol om behalve informatie te verstrekken over fiscale, sociale en maatschappelijke thema’s, ook aandacht te schenken aan mogelijke cultuurverschillen, waar men tegenaan kan lopen. Om hier invulling aan te geven, is het idee ontstaan om een webinar te organiseren, waarin de cultuurverschillen aan bod komen. Dit werd georganiseerd op 8 juli jl.
Het webinar Cultuurverschillen D-NL, dat SGA gaf op donderdag 8 juli jl. in samenwerking met moderator Saskia Maarse (www.saskiamaarse.nl), werd door de 37 deelnemers goed ontvangen, zo blijkt na evaluatie.
In totaal werden 17 evaluatie-formulieren terug ontvangen. De presentatie door Saskia werd als goed tot zeer goed beoordeeld en ook het onderwerp was interessant voor de deelnemers. Het webinar werd vooral bezocht door werkgevers, werkzoekenden, jobcoaches en medewerkers HR en Personeelszaken.
In toekomst zullen wellicht nog meer van dit soort webinars gegeven worden, ook voor werkgevers en werkzoekenden uit Duitsland. Houd daarom onze site in de gaten!
Enkele opmerkingen van de deelnemers achteraf:
“Ik vond het erg leuk gepresenteerd, interactief opgezet, zulke sessies zijn altijd leerzaam en leuk.”
“Ik vroeg mij achteraf af of zij ook een dergelijke presentatie heeft over cultuurverschillen met Belgen? Dat is voor ons toch ook “naast de deur”. Ik heb zelf enige jaren in België gewerkt en gemerkt dat de verschillen groter zijn dan met de Duitsers.”
”Nieuwe inzichten die de horizon verbreden en veel van het anders zijn, het anders denken en anders doen verklaren.””
“Leuk webinar en ook de interactie van de deelnemers. Indien mogelijk zou ik graag een samenvatting of iets dergelijks van dit webinar ontvangen om ook met mijn collega’s te delen. Vanwege de bezetting op kantoor was het helaas niet mogelijk om met meerdere collega’s deel te nemen.”
“Prima introductie in het thema met ook een aantal concrete voorbeelden.”
“Webinar wordt leuk gegeven. Saskia Maarse is een fijne spreekster waardoor ik mijn aandacht van begin tot eind erbij heb kunnen houden.”
“In sommige gevallen liet de techniek ons in de steek. Tijdens de presentatie was hetgeen gepresenteerd werd niet geheel zichtbaar.”
“De presentatie was heel goed! De presentator was zeer deskundig en beschreef het onderwerp zeer duidelijk; ook de betrokkenheid van de deelnemers was groot. Ik vond het ook leuk dat het geen PowerPoint presentatie was. Dat was erg verfrissend. Het was alleen jammer dat het beeld soms bevroren was. Al met al was het een geweldig webinar en ik heb er veel uit kunnen halen, ook al werk ik al een tijdje in de grensoverschrijdende sector en wist ik al veel over de culturele verschillen.”